Kontakt
Zde najdete kontakty pro váš region.

nkt cables dodává nejvýkonnější podzemní kabelové systémy stejnosměrného napětí na světě: 640kV

12. 4. 2017

nkt cables úspěšně vyzkoušela a kvalifikovala nový systém extrudovaných kabelů pro stejnosměrné napětí (DC) 640 kV, což je světový rekord. Obchodní využití tohoto prvního extrudovaného kabelového podzemního systému na 640 kV stejnosměrného napětí s pokrokovou materiálovou technologií zvýší maximální přenos energie kabelovými systémy o 20% a umožní lepší integraci vzdálených zdrojů obnovitelné energie do globálních energetických systémů.

HV Cable
Budování integrovaných energetických systémů silně táhne poptávka po větším podílu obnovitelné energie. Vývoj špičkových a nákladově efektivnějších propojovacích systémů umožní přenos energie mezi vzdálenými energetickými sítěmi a ze vzdálených solárních, vodních či větrných zařízení na dlouhé vzdálenosti s minimálními energetickými ztrátami. Jediný pár kabelů 640 kV DC může přenášet dostatek zelené energie pro dodávky třem miliónům domácností.
Michael Hedegaard Lyng, prezident a generální ředitel nkt cables, říká: "Globálně vývoj propojovacích sítí představuje některé s největších infrastrukturních projektů naší doby a my jsme pyšní, že razíme cestu této přidružené technologii. Očekává se, že trh propojování významně poroste a my tímto kabelovým systémem pro 640 kV podtrhujeme svou vedoucí pozici na tomto slibném trhu."
Nový propojovací systém dosáhne přenosové kapacity více než 3 GW, což je o 20% více než je stávající nejlepší řešení založené na technologii 525 kV. Tento nový systém je technicky a obchodně kvalifikován podle mezinárodního doporučení Cigré TB 496 a sestává z vysokonapěťových kabelů, bezolejových kompozitních koncovek založených na průchodkové technologii a kabelových spojkách pro výkonná zařízení. 
Tyto kabely mají stejnou konstrukci a využívají stejný izolační materiál pro stejnosměrné napětí, zesítěný polyetylen (XLPE), jako kabelový systém společnosti pro 525 kV, což svědčí o obrovské kapacitě tohoto systému, který je na trhu nabízen od roku 2014. Příslušenství pro kabelový systém 640 kV je stejné jako pro systém 525 kV. Materiál izolace byl vyvinut společně s Borealis, což je přední poskytovatel řešení pro kabelový průmysl.
Po ukončení akvizice ABB HV Cables dne 1. března 2017 již nkt cables zahájila proces kvalifikace tohoto závodu v Kolíně nad Rýnem pro výrobu kabelů vysokého napětí založenou na technologii stejnosměrného napětí.
Michael Hedegaard Lyng říká: "Dokážeme realizovat významné synergie vyplývající z různých využití tím, že máme dva závody, které dokáží vyrábět pro budoucí projekty vysokého stejnosměrného napětí. Tak poskytneme našim zákazníkům kratší dodací lhůty i nižší rizikový profil při realizaci projektu."

Michael Nass Nielsen

Head of Investor Relations
Michael Nass

NKT Newsletter

Přihlaste se k odběru newsletteru a mějte tak přehled o našich novinkách.